MeteoVilatorta.Cat
Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta Espai Natural Guilleries-Savassona
AEMET
IC:0349 / IS:08119

Bloc Meteovilatorta  
OBSERVATORI MODERN
 
Període 1986-2006
 
L’observatori de l’època moderna va començar a funcionar l’any 1986 al carrer Centre de Sant Julià de Vilatorta, sota la coordinació i responsabilitat de l’observador Lluís Solanas. Instal·lat en un jardí interior, durant molts anys es van anar recollint les dades, sempre de forma manual, amb uns termòmetres de certa qualitat -un de mercuri i diversos d’alcohol-, amb un baròmetre de mercuri per conèixer les variacions de pressió i amb un pluviòmetre manual que calia buidar tres cops al dia durant tot l’any, fes sol o plogués. Ben aviat, els termòmetres es van instal·lar dins una gàbia amb persiana amb l’objectiu que els valors fossin el més exactes i rigorosos possibles. El pluviòmetre va ser proveït per l’Instituto Nacional de Meteorologia, entitat que aleshores tenia competència a nivell de meteorològic a Catalunya.

Durant molts anys aquest observatori va estar plenament operatiu i funcionant cada dia de l’any. L’any 1994 es van començar a publicar les dades diàries principals de l’observatori al taulell d’anuncis de l’ajuntament, tasca que encara a dia d’avui es segueix duent a terme par tal d’apropar la informació meteorològica als vilatans.
L’any 1997 es va posar en funcionament un segon pluviòmetre manual a Vilalleons, coordinat per Pere Verdaguer, que encara ara pren les mesures de precipitació i serveix per complementar la pluviometria del terme de Sant Julià de Vilatorta.

Tot i que l’instrumental utilitzat llavors era perfectament vàlid, el més complicat d’aquella època era poder estar sempre disponible, cada dia de l’any, per registrar les corresponents lectures que donaven els instruments. Aquest fet va fer pensar en poder instal·lar un observatori modern i totalment automatitzat que permetés desenvolupar millor les observacions sense haver d’estar tant pendent dels instruments. D’aquesta manera va néixer la idea que va portar a la construcció i posada en funcionament de l’observatori automàtic actual.
 
Període actual, 2006
 
L’observatori automàtic actual de Sant Julià de Vilatorta va començar a funcionar en període de proves a finals de l’any 2006. Durant els tres mesos finals d’aquest any va estar subministrant dades i una vegada vist el bon resultat durant aquest període va començar a oferir registres sense interrupció a principis del 2007.

Aquest observatori és la part més visible d’un ambiciós projecte que es va posar en marxa aquell any i que, bàsicament, pretén recuperar per a Sant Julià de Vilatorta i també per al Col·legi del Roser, tot l’esplendor i el prestigi dins de la comunitat científica que havia tingut durant la primera meitat del segle passat. Aquest és un objectiu que no fa altra cosa que fer justícia a unes persones que durant molts anys, amb escassetat, penúries, complicacions i dificultats, van saber tirar endavant un projecte de gran envergadura i que afortunadament per a tots nosaltres ha pogut arribar fins els nostres dies. L’equip actual de Meteovilatorta ens sentim afortunats de formar part d’aquest projecte i de poder-lo compartir amb qui ho desitgi.

L’observatori modern està equipat amb la més moderna tecnologia de la prestigiosa marca Campbell Scientifics que ofereix uns registres fiables i actualitzats a temps real. Meteovilatorta se sent orgullós d’haver pogut recuperar per a Sant Julià de Vilatorta el que va ser un gran observatori i un lloc d’estudi i investigació, que sens dubte va contribuir a conèixer una mica més el perquè de les coses i, de retruc, millorar la qualitat de vida de les persones.
 
© 2007-2016   Avís legal  
Mapa del web